Q&A

Je li melanom izlječiv?

Melanom je zloćudni tumor kože. Ovisno o stupnju proširenosti bolesti možemo govoriti o izlječenju. Adekvatna kirurška ekcizija lokalnoga tumora  daje postotak petogodišnjega preživljenja i do 90%, dok u uznapredovalom stadiju ne pričamo o izlječenju već o produženju preživljenja.

 

Zanima me koliko kreme s visokim UV faktorom učinkovite?

SPF faktor je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje i odnosi se na zaštitu kože od UVB zraka. Da bismo bili zaštićeni od UVA zraka potrebno je koristiti kreme sa širokim spektrom zaštite. Kreme za zaštitu od sunca s većim faktorom i širim spektrom zaštite učinkovitije štite kožu od sunčanih opeklina, preuranjenog starenja kože i karcinoma kože nego kreme s nižim faktorom zaštite. Kreme sa SPF-om 30 propuštaju oko 1/30 UVB zraka, dok SPF 50 propušta 1/50.

Važno je namazati se 20 min prije izlaganja suncu u količini od 2 mg na 1 cm² kože i ponovo nanijeti svaka 2 sata ili nakon kupanja, brisanja i obilnog znojenja.

Važno je ne oslanjati se samo na visoki SPF kreme za sunčanje nego i ​​boraviti u hladu i prekrivati se odjećom, uključujući šešire i sunčane naočale koje blokiraju UV zračenje.

 

Na koži mi se pojavljuju male crvene pjege koje nakon nekog vremena potamne. Što je to?

Može se raditi o hiperpigmentacijama, alergijama na sunce ili određene preparate. Svakako savjetujem klinički pregled dermatologa.

Koliko su dostupni pametni lijekovi u liječenju melanoma?

Pametni lijekovi su dostupni ukoliko tumor udovoljava po svojim osobinama i patohistološkim obilježjima kriterijima za primjenu navedenih lijekova.

 

Koliko često moram ići na preglede dermatoskopom?

U skladu sa preporukom dermatologa. Pregled madeža preporuča se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa.

 

Zanima me koje su genske mutacije kod melanoma?

Najistaživanije  mutacije koje povezujemo s melanomom  su CDKN2A mutacija, ciklin D1 mutacija, B-RAF mutacija, k-ras mutacija.

 

Što uzrokuje melanom? 

Najvažniji etiološki okolišni čimbenik u nastanku melanoma je UV zračenje iz Sunčeva svjetla.   Također etiološki čimbenici u nastanku melanoma su vezani za obiteljsku sklonost melanomu,   prethodno dijagnosticiran melanom ili ne-melanomski zloćudni tumor kože, tip i broj nevusa, tip kože  (svijetla ili tamna), pigmentacija, imunosupresija te genske mutacije.

 

Koja su rizična ponašanja koja dovode do melanoma?

Rizična ponašanja koja  dovode do melanoma su izlaganje UV zračenju pogotovo osobe svijetle puti, nekorištenje zaštite od istoga zračenja. Svakako se u ovakva ponašanja ubraja i zanemarivanje odlaska na dermatološki pregled osoba koje su pod većim rizikom za nastanak melanoma (obiteljska anamneza, prethodno dijagnosticirani melanom, nevusi po koži i ostalo), kao i osobe koje nisu pod rizikom.

 

Koliko je melanom opasan? 

Svakako je opasan, te se mora učiniti sve da se spriječi širenje u veći stadij gdje se prognoza lošija. Melanom je jedan od najzloćudnijih karcinoma uopće.

 

Kako se melanom liječi?

Ovisno o stadiju bolesti se provodi i liječenje,  pa možemo govoriti o lokalnom (kirurško)  i sistemskom liječenju ukoliko se bolest proširila (imunoterapija, ciljana terapija, kemoterapija, radioterapija za suzbijanje bolova).

 

Koja su patohistološka obilježja melanoma?

Patohistološka analiza melanoma nam  pruža podatke koji su bitni osim u postavljanju dijagnoze i za određivanje prognoze i tijeka liječenja. Patohistološka obilježja  nam ukazuju na sljedeće: stupanj invazije melanoma, histološki tip tumora, vrste stanica, količini pigmenta,  upalnoj infiltraciji na bazi i rubovima. Stanice  melanoma su obično kubične i vretenaste te najčešće prevladava jedan tip. Količina pigmenta melanina se razlikuje u svakoga melanoma.  U nekim tumorima se veća količina melanina nalazi ne samo unutar tumorskih stanica, nego i u melanofagima koji se nalaze u stromi. U drugima nema znakova melanina u hematoksilineozinom obojenim preparatima . U ranim invazivnim malignim melanomima na bazi tumora nalazi se mononuklearni upalni infiltrat. Kada jednom dođe do dublje invazije dermisa, upalni infiltrat se smanjuje, a u uznapredovanim stadijima može biti odsutan.

 

Koji su rani znakovi melanoma?

Rani znakovi melanoma su obično promjena pigmentacije već postojeće mrlje ili madeža koja se obično povećava, promjena kože iznad madeža, promjena rubova, svrbež, krvarenja, upalni infiltrat oko madeža.

 

Koje su vrste melanoma? 

Iako postoji više kliničko histoloških podtipova, danas se najčešće susreću četiri podtipa  primarnih kožnih melanoma, a to su: površinski šireći melanom (70% melanoma), nodularni melanom (10-20%), lentigo zloćudni melanom  (4-10%), akralni lentigo zloćudni melanom  (2-8%).

 

Koji protokol za liječenje melanoma je danas zlatni standard? 

Ovisno o stadiju bolesti možemo govoriti o protokolima. Ukoliko je tumor ograničen zlatni standard je kirurško liječenje. Danas u sistemskom liječenju tumora u uznapredovalom stadiju bolesti  (metastatska bolet) ili lokalno uznapredovaloga neresektabiloga tumora umjesto kemoterapije koristimo ciljanu terapiju te imunoterapiju  inhibitorima kontolnih točaka imunosnoga sustava. Pokazano je da je navedena terapija učinkovitija u odnosu na dosadašnje kemoterapijsko liječenje.  Palijativnu radioterapiju koristimo u slučaju ublažavanja simptoma bolesti (bolovi).

 

Koliko su u BiH dostupni pametni lijekovi u liječenju melanoma? 

Osnivanjem Povjerenstva za melanome unazad cca 6 mjeseci u BIH su dostupni pametni lijekovi. Naravno opće stanje pacijenta te obilježja tumora moraju zadovoljiti kriterije za primjenu istih lijekova. Također postoji Lista čekanja za dobivanje navedenih lijekova.

 

Koliko je melanom maligan? 

Melanom je maligni tumor kože te jedan od najzloćudnijih tumora uopće.

 

Gdje se mogu testirati mutacije malignog melanoma?

Mutacije za maligni melanom se testiraju na odjelu patologije vanjskih ustanova (KCUS Sarajevo, KBC Split, KBC Zagreb, KBC Banja Luka).

 

Koji su stadiji melanoma?

Stadiji melanoma su stadij 0, IA, IB, IIA, IIB, IIC, stadij III i stadij IV.

 

Koji su klinički stadiji melanoma?

Kliničko stupnjevanje melanoma je stadij 0, stadij I1, IB, IIA, IIB, IIC, stadij III i stadij IV. Stupnjevanje se vrši ovisno o debljini tumora (T), prisustvu bolesti u limfnim čvorovima (N), prisustvu udaljenih metastaza (M).

 

Zanima me jesu li solariji štetni za kožu?

Da, jesu. Epidemiološki podaci ukazuju na to da solariji nisu sigurniji od sunčevog ultraljubičastog zračenja i da mogu imati negativne učinke neovisne o izloženosti suncu koje povećavaju rizik za melanom. Ljudi koji koriste solarije imaju 2,5 puta veću vjerojatnost za razvoj karcinoma pločastih stanica, a 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoj karcinoma bazalnih stanica. Prema nedavnim istraživanjima, prvo izlaganje solarijima u mladih povećava rizik melanoma za 75 posto.

Osobe svijetle puti, s velikim brojem madeža, sklone hiperpigmentacijama te one koje su preboljele karcinom kože ili imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za karcinom kože ne smiju koristiti solarije.

 

Kako ćemo prepoznati melanom u usnoj šupljini?

Promjene u usnoj šupljini kao što su novonastale izrasline ili starije izrasline koje mijenjaju boju, krvare, izazivaju svrbež mogu pobuditi sumnju na melanom u usnoj šupljini.

 

Zašto se melanom pojavljuje u usnoj šupljini, kada tu nemamo izloženost suncu?

Zbog melanocita koji se nalaze u sluznicama, pa tako melanom može nastati u sluznicama zbog genetskih promjena.

 

Kako dijagnosticirati melanom usne šupljine?

Dijagnostika je ista kao i kod lokalizacije drugih melanoma. Dakle, dermatološki pregled, dermatoskopija, biopsija i naravno patohistološka verifikacija.  

 

Kolika je učestalost pojave melanoma u RH?

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini je bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, ukupna incidencija melanoma za 2015. godinu je porasla te iznosi 15,4 novooboljelih od melanoma na 100 000 stanovnika, od čega je 17,8 % muškaraca i 13,2 % žena.

 

Kada se koristi radioterapija u liječenju melanoma?

Radioterapiju najčešće koristimo u palijativne svrhe kada bolest izaziva npr. bolove pa ozračimo mjesto boli, ili je metastazirala npr. u mozak pa zračimo mozak . Dakle, radioterapija se najviše koristi  za suzbijanje simptoma.

 

Koje su najčešće lokalizacije melanoma?

Najčešće lokalizacije melanoma su područja direktno izložena suncu kao što je glava, ruke, tabani.

 

Možete li mi pojasniti šta je to dermoskopija i gdje se može uraditi u Crnoj Gori?

Dermatoskopija ili dermoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promjena na koži. Služi za ranu detekciju melanoma. Provodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava promatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa. U Crnoj Gori dermoskopski aparat za mapiranje cijelog tijela i pojedinačnih lezija postoji samo u JZU Opšta bolnica Bar (zahvaljujući projektu MELAdetect), dočim Klinički centar Crne Gore i pojedine privatne ordinacije imaju ručne dermoskope.

 

Povećavaju li drugi oblici raka rizik od melanoma?

Kod pacijenata koji obole od karcinoma imunološki sustav je smanjen i narušen tako da samim tim postaje okidač za razvoj drugih oblika karcinoma, a među njima je i melanom.

Interesuje me kako se mogu uočiti nepravilnosti mladeža, na šta treba obratiti pažnju i kome se obratiti?? Svaka promjena boje, oblika odnosno nepravilnosti nevusa kao i krvarenje i svrbež iz navedenih promjena iziskuje pregled dermatologa.

 

Da li su mladeži neobičnog oblika i boje maligni?

Mogu biti i ne. Potreban je pregled dermatologa koji će kliničkim pregledom te dermatoskopom postaviti sumnju na melanom. Svakako najrelevantniji pokazatelj je patohistološka dijagnoza bolesti.

 

Koji mladeži mogu da se uklone i kako?

Svaki madež koji se transformira (promjena oblika,  boje,  krvarenje, svrbež) bi se trebalo kirurški odstraniti a pogotovo ako se dermatoskopski i kliničkim pregledom potvrdi sumnja na melanom.  Bitno je provesti dermatološki pregled  da bi se pacijent uputio na kirurško odstranjenje svih sumnjivih lezija.

 

Koliki je rizik od obolijevanja od melanoma kod osoba sa mutacijom u genima i da li su vršene kliničke studije u pravcu otkrivanja o kojem genu je riječ?

Tim britanskih znanstvenika otkrio je da ljudi s mutacijom u određenom genu imaju izuzetno visok rizik obolijevanja od melanoma. Mutacija isključuje gen poznat kao POT1 koji štiti od oštećenja kromosoma.  Osobe sa mutacijama u MC1R  genu su 2 do 4 puta skloniji razvoju melanoma. Dr. Cui i dr. Wei, patolozi s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, otkrili su specifičnu mutaciju MC1R gena, koja je odgovorna za pokretanje signalnog puta već od prije poznatog u karcinomima dojke, jajnika i pluća, a koji se aktivira nakon što se crvenokosi ljudi izlažu UV zrakama. Njihovi rezultati pokazuju da osobama crvene kose, koje imaju ovu specifičnu mutaciju, nedostaje protektivno djelovanje gena supresora tumora PTEN (prema engl. phosphatase and tensin homolog deleted on chromosome ten), odnosno njegovoga antiproliferacijskog proteina. Posljedice ovakve mutacije zajedno djeluju s mutacijom BRAF gena, koja je do sada nađena u 70% humanih melanoma.
Paralelno s navedenim istraživanjem rezultati  znanstvene skupine iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonusu pokazali  da miševi koji uz mutaciju BRAF gena imaju i mutaciju MC1Rgena imaju veću šansu za oboljenje od melanoma.
Ova dva neovisna rezultata mogući su modeli molekularnog mehanizma koji objašnjava zašto su crvenokosi ljudi osjetljiviji na UV zračenje te stoga imaju veću vjerojatnost razvoja melanoma.

 

Koliko često melanom metastazira?

Melanom je jedan od najagresivnijih tumora koji često daje udaljene metastaze pogotovu u slučaju kada se otkrije u već uznapredovaloj fazi bolesti.

 

Što da radim s madežom koji raste i oko njega je bijelo?

Obvezno se javiti dermatologu zbog pregleda i potencijalnoga odstranjenja.

 

Zanima me koja terapija je dostupna o trošku države i ko i kako može da ostvari pravo na inovativne ljekove u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori, o trošku države, dostupni su najnoviji ljekovi za melanom, a pravo na njih ostvaruje se preko Konzilijuma za melanom u Podgorici.

 

Možete li mi kazati na koje sastojke treba obratiti pažnju prilikom kupovine zaštitnih krema za sunčanje i koji je zaštitni faktor preporučljiv za odrasle, a koji za djecu?

SPF faktor je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje i odnosi se na zaštitu kože od UVB zraka. Da bismo bili zaštićeni od UVA zraka potrebno je koristiti kreme sa širokim spektrom zaštite. Kreme za zaštitu od sunca s većim faktorom i širim spektrom zaštite učinkovitije štite kožu od sunčanih opeklina, preuranjenog starenja kože i karcinoma kože nego kreme s nižim faktorom zaštite. Kreme sa SPF-om 30 propuštaju oko 1/30 UVB zraka, dok SPF 50 propušta 1/50. Imajte na umu da učinkovitost vašeg zaštitnog faktora ovisi o tome koliko ga dobro nanosite. Ljudi obično primjenjuju samo 25 do 50 posto potrebne količine kreme. Za pravilnu primjenu krema sa zaštitnim faktorima važno je namazati se 20 min prije izlaganja suncu u količini od 2 mg na 1 cm² kože i ponovo nanijeti svaka 2 sata ili nakon kupanja, brisanja i obilnog znojenja. Važno je ne oslanjati se samo na visoki SPF kreme za sunčanje nego i boraviti u hladu i prekrivati se odjećom, uključujući šešire i sunčane naočale koje blokiraju UV zračenje.

 

Možete li mi pojasniti razliku između kliničkog istraživanja i kliničke studije?

Kliničko istraživanje (pokus ili studija) smatra se jedinim znanstvenim dokazom djelotvornosti nekog lijeka, terapijskog ili kirurškog zahvata.  U svakodnevnom kliničkom radu su sinonimi.

 

Zbog čega istraživači vjeruju da liječenje koje se proučava može biti bolje od onoga koje se sada koristi? I zašto možda ne bi bilo bolje?

Sa istraživanjem novih lijekova otvaramo novo poglavlje u liječenju te se samim tim nadamo i pozitivnim učincima na ishod bolesti sa novim istraživanjima i lijekovima. Npr. kod liječenja metastatskog melanoma dugo se koristilo kemoterapijsko liječenje te „ dolaskom” imunoterapije i ciljane terapije uvidjela se značajna dobrobit. Naravno da očekujemo i manji profil neželjenih nuspojava uvođenim novih lijekova. Međutim, ne mora svaka studija ili kliničko istraživanje pokazati pozitivnu dobrobit na preživljenje ili vrijeme bez progresije bolesti.

 

Postoji li u Republici Hrvatskoj analiza za otkrivanje mutiranih gena koji su odgovorni za nastanak melanoma?

Rade se mutacije c-Kit, BRAF koje su potrebne u svakodnevnom kliničkom radu i koje utječu na odabir liječenja.

 

Kako mogu razlikovati obični madež od melanoma?

Melanom obično pokazuje promjene boje, oblika, prisutne su ulceracije, ljuskice, krvarenje, svrbež u odnosu na obični madež.

 

Kako mogu znati da li imam melanom?

Na osnovu dermatološkoga pregleda, a najrelevantniji pokazatelj je patohistološka dijagnoza odnosno analiza tkiva nakon odstranjenja madeža.

 

Kako se može spriječiti daljnji rast i razvoj madeža?

Najbolji način je odstranjenje madeža.

 

Postoji li genska terapija za liječenje melanoma?

Terapija u razvijenijim zemljama svijeta se sve više temelji na genskoj terapiji. Navedena terapija iziskuje veća novčana sredstva te se nadamo da će u budućnosti sve više zaživjeti i biti sastavnica svakodnevnoga rada.

 

Imam jedan sumnjivi madež, što da radim?

Obvezno se javiti na pregled dermatologu zbog procjene potencijalnoga odstranjenja istoga.

 

Kada mi je potreban prvi pregled madeža?

Nema pravila. Redoviti odlasci dermatologu su od krucijalne važnosti nevezano za životnu dob jer smo svjedoci pojave melanoma i u jako mladoj životnoj dobi.

 

Koja je najranija dob za pregled kože?

Nema generalnog pravila. Svjedoci smo pojave melanoma i u najranijoj životnoj dobi stoga je odlazak kod dermatologa uvijek dobrodošao. Pregled se može obaviti i u najranijoj životnoj dobi.

 

Budući da imam člana porodice koji se operisao od melanoma, u saznanju sam da postoje kliničke studije u koje mogu da se uključe oboljeli od melanoma. Interesuje me kako se mogu uključiti oboljeli iz Crne Gore?

U Crnoj Gori, trenutno, nema studije u koje se mogu uključiti oboljeli iz Crne Gore.

 

Koje sve mogućnosti liječenja melanoma su na raspolaganju u Crnoj Gori i okruženju? Da li u svijetu postoje i neke druge?

U Crnoj Gori dostupne su sve savremene metode liječenja, koje su ispitane i odobrene za primjenu.

 

Možete li mi pojasniti koji su to opredjeljujući činioci koji utiču na nastanak melanoma?

Opredjeljujući činioci koji utiču na nastanak melanoma su:

● tip kože: češći u osoba sa svijetlom bojom kože, kose i očiju

● sunčane opekline u djetinjstvu

● učestalo korištenje solarija osobito kod mlađih od 18 godina

● pozitivna obiteljska anamneza

● veći broj madeža (madeži koji su atipični i kongenitalni madeži)

● imunosuprimirani bolesnici (bolesnici s transplantiranim organima i hematološkim malignim bolestima)

 

Kada moram skidati madež?

Promjena boje i oblika madeža kao i ulceracije, svrbež i krvarenje zahtijevaju odstranjenje madeža.

 

Koja je najnovija terapija za metastatski melanom?

Trenutno je najnovija  terapija za liječenje melanoma imunoterapija i ciljana terapija dostupna u RH. U razvijenim zemljama svijeta se sve više primjenjuje i genska terapija.

 

Kako razlikovati mladež od melanoma?

Melanom obično pokazuje promjene boje, oblika, prisutne su ulceracije, ljuskice, krvarenje, svrbež u odnosu na obični madež.

 

Gdje se mogu testirati mutacije kod melanoma?

Koliko je nama poznato, to se ne radi u Crnoj Gori, već se pacijenti šalju u Beograd.

 

Da li je moguće riješiti problem kožnih melanoma korišćenjem CRISPR/Cas 9 tehnike na oboljelim ljudima? Za ovo sam zainteresovan zato što su nedavno su rođene prve designer-babies koje su imune na HIV korišćenjem ove metode. https://www.nature.com/articles/d41586-018-07545-0

Ova vrsta tehnike je uopšteno u fazi ispitivanja, i još uvijek nisu započeta  naučna ispitivanja za kožni melanom, ali se nadamo da će u skoroj budućnosti početi i istraživanja u tom pravcu. Da li melanom nastaje sam od sebe, ili može biti komplikacija neke banalnije pojave?

 

Kako se vrši mikroskopska podjela melanoma kože?

Mikroskopska podjela melanoma kože vrši se na osnovu debljine u milimetrima. Opširnije o ovome možete naći u našoj brošuri "Šta trebamo znati o melanomu?", na str. 13-15, koju možete naći na našoj web stranici https://meladetect.com/

 

Da li melanom može nastati u oku?

Melanom može nastati u oku.

 

Koje genske mutacije doprinose boljem liječenju melanoma?

BRAF mutacija.

 

Javljaju li se nuspojave kod pacijenata koji su na ciljanoj terapiji i imunoterapiji?

Najčešće neželjene posljedice su umor, povišena temperatura, vrućica, bolovi u mišićima, slabost, pneumonitis, hepatitis, miozitis, tireoiditis.

 

Imam neke promjene na koži, naime prilikom tuširanja došlo je do povrede mladeža koji imam od rođenja. Da li postoji mogućnost da se razvije melanom?

Svakako bi se trebalo javiti na pregled dermatologu zbog procjene odstranjenja madeža.

 

Molim da mi objasnite razliku između ciljane terapije i imunoterapije? Koja od njih je bolja i da li su dostupne u Crnoj Gori ili u zemljama u okruženju?

Mehanizam djelovanja prvih imunoterapijskih lijekova, npr ipilimumab bazira se na blokadi inhibitornog signala (CTLA-4 proteinski receptor) na površini citotoksičnih T limfocita. Time je omogućena dugotrajna i nesmetana aktivnost citotoksičnih T limfocita i uništavanje tumorskih stanica. Noviji lijekovi kao što su pembrolizumab i nivolimumab inhibiraju   receptor PD-1 koji se nalazi naT limfocitima i koji ulazi u interakciju s PD-L1 ligandom na tumorskoj stanici. Inhibicijom navedenog receptora potiče se imunosni odgovor tijela prema samom tumoru. Ciljana terapija u liječenju metastatskog melanoma obuhvaća primjenu BRAF inhibitora(vemurafenib, dabrafenib) u bolesnika s BRAF-pozitivnim tumorom. . Nadalje, koriste se i MEK inhibitori, što sulijekovi koji inhibiraju djelovanje mitogen-aktivirajuće protein kinaze (poput lijeka trametiniba koji u monoterapiji ipak pokazuje slabije učinke od inhibitora BRAF).Kombinacija inhibitora BRAF-a i MEK-a u kliničkim studijama odgađa razvoj terapijske rezistencije na monoterapiju BRAF-a i poboljšavaju ukupno preživljenje bolesnika. Nisu rađene usporedne studije ova dva puta.

 

Član porodice (majka) imala je melanom oka, da li je to nasljedno?

Svakako postoji veća sklonost ka razvoju melanoma kod osoba koji imaju oboljele u prvom koljenu tako da bi pregled oka dobro došao.

 

Imam veliki urođeni mladež na leđima iz kojeg rastu dlake. Ima li načina da se on ukloni, ali ne klasično hirurški?

Najbolji i najsigurniji  način je kirurško odstranjenje.

 

Koliko je preživljenje kod metastaza melanoma?

Petogodišnje preživljenje kod metastatskoga melanoma je oko 20%.

 

Kako posumnjati da imam madež u oku?

Zbog poremećaja vida ili neobičnih senzacija u oku obično na oftalmološkom pregledu (oftalmoskopja, UZV) se posumnja na melanom.

 

Kako prepoznati "sumnjivi" madež?

Poremećaj u obliku, veličini, boji, svrbež, ulceracije pobuđuju sumnju na melanom.

 

Od male crvene točkice mi je nastao kroz 1-2 god. prilično veliki napuhani crveni madež(ili to nije madež), da li je to opasno?

Dermatolog će napraviti temeljit pregled i i procijeniti vrstu liječenja.

 

Učestalo koristim solarij, svijetle sam puti i imam svijetlu boju očiju. Zanima me trebam li se naručiti za preventivni pregled kože i očiju, te koji su rizici korištenja solarija?

Epidemiološki podaci ukazuju na to da solariji nisu sigurniji od sunčevog ultraljubičastog zračenja i da mogu imati negativne učinke neovisne o izloženosti suncu koje povećavaju rizik za melanom.

Ljudi koji koriste solarije imaju 2,5 puta veću vjerojatnost za razvoj karcinoma pločastih stanica, a 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoj karcinoma bazalnih stanica. Prema nedavnim istraživanjima, prvo izlaganje solarijima u mladih povećava rizik melanoma za 75 posto. Osobe svijetle puti, s velikim brojem madeža, sklone hiperpigmentacijama te one koje su preboljele karcinom kože ili imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za karcinom kože ne smiju koristiti solarije. Svakako se naručite na preventivne preglede i nemojte koristiti solarij.

 

Imam puno madeža.  Neke sam i kirurški odstranila prije 15.godina. Zadnji put sam bila na pregledu kod dermatologa prije 5 godina. Koliko često bi trebalo ići na kontrole?

U skladu sa preporukom dermatologa. Pregled madeža preporuča se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa.

 

Kako ćemo razlikovati melanom u usnoj šupljini od ozljede protezom?

Najrelevantniji pokazatelj je patohistološka dijagnoza. Međutim anamnestički podatci o dinamici nastanka promjene, svrbežu, krvarenju i akutnoj boli mogu dati korisne informacije.

 

Na kakve promjene na madežu se treba reagirati?

Poremećaj u obliku, veličini, boji, svrbež, ulceracije pobuđuju sumnju na melanom.

 

Kolika je uspješnost izlječenja melanoma ukoliko se otkrije na vrijeme?

Jako velika. Ukoliko se radi o debljini madeža od 0.75 mm izlječenje je preko 90%.

 

Da li su osobe sa svijetlim očima i puti više izložene riziku melanoma? Imam više sitnih madeža pa me zanima koliko često ih trebam pregledavati kod dr, budući da imam svijetle oči i put'.

Da. U skladu sa preporukom dermatologa. Pregled madeža savjetuje se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa. Potrebno je obratiti pozornost na poremećaj u obliku, veličini, boji, svrbež, ulceracije.

 

Ukoliko osoba ima više madeža na tijelu i svijetlu put, koji je najbolji način prevencije melanoma?

Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu u doba visokih vrijednosti UV indeksa, kožu je potrebno zaštiti odjećom koja je lagana i prozračna te od prirodnih i svjetlijih materijala, glavu i lice potrebno je zaštiti pokrivalima i koristiti SPF 50 + I naočale s visokom UV zaštitom. Uputno je redovito vršiti  samopregled kože. U skladu sa preporukom dermatologa. Pregled madeža savjetuje  se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa.

 

Imam veći madež bočno na dojki koji raste. Koliko često bih trebala ići na pregled kod dr. i na kakve promjene rasta i oblika madeža moram obratiti pozornost? Budući da imam mnogo manjih i većih madeža, zanima me na koji način je najbolje spriječiti nastanak melanoma i koliko često treba ići na preglede?

Ne izlagati madeže fizikalnim i kemijskim utjecajima. Redovite dermatološke kontrole prema preporuci dermatologa, minimalno 1x godišnje.

 

Zašto neki madeži svrbe?

Madeži mogu svrbjeti zbog fizičkoga kontakta odjeće, kod osoba koje se previše znoje, ljuskica na površini koje isušuju te stvaraju iritaciju, te kod osoba koje su inače sklonije suhoj koži, kao npr. atopijski dermatitis.

 

Povećavaju li drugi oblici raka rizik od melanoma i ako da koji te kako smanjiti rizik?

Kod pacijenata koji obole od karcinoma imunološki sustav je smanjen i narušen tako da samim tim postaje okidač za razvoj drugih oblika karcinoma, a među njima je i melanom.

 

Stručnjaci koji su odgovarali na pitanja registriranih korisnika e-health alata:

Mr. sc. Ivana Tica Sedlar, dr. med., spec. radioterapije i onkologije

(1978), Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina

Fakultet: 1997 – 2003: Medicinski Fakultet Sveučilišta u Mostaru

Poslijediplomski studij: 2006 – 2008, Medicinska skrb i Javno Zdravstvo, Medicinski fakultet u Mostaru

Stručni poslijediplomski studij iz Kliničke onkologije: KBC Zagreb, šk. god. 2008/09

Specijalizacija: Radioterapija i onkologija, Centar za onkologiju KB Split, Klinika za onkologiju KBC Zagreb

Zaposlenje: Klinika za onkologiju, KB Mostar

 

Mirela Lozić, mag. pharm.

(1994), Split, Hrvatska

Fakultet: Farmaceutsko – biokemijski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska

Zaposlenje: Asistent, katedra medicinske kemije i biokemije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Član Hrvatske ljekarničke komore od siječnja 2018. godine

 

Mr. sci. Biljana Raičević, dr. med., spec. dermatovenerologije

Zaposlenje: JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar