Koža

Građa i funkcija kože

9.3.2018. | KOŽA
Građa i funkcija kože

Koža prekriva površinu cijelog tijela i najveći je ljudski organ. Površina kože iznosi 1,5-2m², ovisno o visini i debljini osobe, dok njezina težina predstavlja približno 16% ukupne težine tijela. Debljina kože nije ista, ovisi o dijelu tijela, najdeblja je na dlanovima i tabanima, a najtanja na vjeđama. U područjima funkcionalnih otvora (oči, usta i genitalno područje) prelazi u polusluznicu, odnosno u sluznicu. Koža ima brojne funkcije, a glavna je zaštitna, čini granicu između organizma i okoliša te štiti organizam od negativnih utjecaja kao što su mikroorganizmi, hladnoća, toplina i ultraljubičasto zračenje. Zaštita kože od ultraljubičastog (UV) zračenja se vrši stvaranjem i proizvodnjom pigmenta melanina, a u koži se stvara i vitamin D. 

Koža je građena od tri sloja, površinskog epidermisa, ispod kojeg se nalazi dermis te subkutis. U dermisu se nalaze znojne i lojne žlijezde, korijen dlake, završetci živaca te limfne i krvne žile.

U epidermisu se nalazi više vrsta stanica u više slojeva, a na dnu epidermisa u bazalnom sloju se nalaze  melanociti. To su dendritičke stanice koje sadrže zrnca i stvaraju melanin koji daje koži boju. Boja kože ovisi o količini melanina, svjetlija koža ima manje, a tamnija više melanina.

Nakupine melanocita tvore madež (nevus).

 

Najčitanije

Pronađi nas

Vezani članci