Melanomi

MELANOM

27.3.2018. | MELANOM KOŽE
MELANOM

ŠTO JE MELANOM KOŽE?

Melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica. Nastaje zbog zloćudne promjene stanica koje se zovu melanociti. Uzrok nastanka melanoma još uvijek nije u potpunosti poznat, osim genetskog utjecaja postoji i povezanost pojave melanoma i količine ultraljubičastog (UV) zračenja. Osobito se naglašava povezanost opeklina na koži nastalih nakon nekontroliranog UV zračenja u ranom djetinjstvu i kasnije pojave melanoma te intermitentnog izlaganja UV zračenju. Melanom se češće pojavljuje u odraslih osoba, najčešće u četvrtom desetljeću života, ali se može pojaviti u svakoj životnoj dobi, a tada je često povezan s naslijeđem. Pojava melanoma vezana je i s brojem madeža i njihovim kliničkim i dermoskopskim izgledom.

ZAŠTO NASTAJE MELANOM?

U nastanku melanoma važna su obilježja domaćina (obiteljska sklonost melanomu, prethodno dijagnosticiran melanom, broj madeža, tip madeža, tip kože, genske mutacije i korištenje imunosupresijskih lijekova) i djelovanje iz okoliša (UV zračenje).

U najranijoj fazi razvoja melanoma dolazi do nekontroliranog umnožavanja melanocita, mijenja se njihova struktura i diferenciranost.

Ako je tumor otkriven u ovoj ranoj fazi, dok tumorske stanice nisu prošle bazalnu membranu, te se operativnim zahvatom odstrani, mogućnost da melanom dalje napreduje i da se dalje širi gotovo je minimalna. Kad tumorske stanice probiju bazalnu membranu i prošire se vertikalno i/ili radijalno u papilarni dio dermisa, tada govorimo o invazivnoj fazi rasta. Daljnjim širenjem tumorskih stanica dolazi do širenja bolesti putem limfnih žila do limfnih čvorova i putem krvi.

Važni čimbenici rizika u nastanku melanoma su:
● tip kože: češći u osoba sa svijetlom bojom kože, kose i očiju (tip kože I i II po Fitzpatricku, vidi tablicu 1)
● sunčane opekline u djetinjstvu
● učestalo korištenje solarija osobito kod mlađih od 18 godina
● pozitivna obiteljska anamneza
● veći broj madeža (madeži koji su atipični i kongenitalni madeži)
● imunosuprimirani bolesnici (bolesnici s transplantiranim organima i hematološkim malignim bolestima)

 

 

 

Pronađi nas

Vezani članci