Događanja

U Baru održan posljednji set edukativnih radionica "Nove metode liječenja melanoma" i „Iskustva liječnika i pacijenata“

11.2.2019. | Događanja
U Baru održan posljednji set edukativnih radionica "Nove metode liječenja melanoma" i „Iskustva liječnika i pacijenata“

Nastavno na Akcijski plan provedbe i realizacije aktivnosti u okviru projekta MELAdetect  -  Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji se realizira u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, 06. i 07. veljače 2019. godine u Baru je održan treći i posljednji set dvodnevnih edukativnih radionica „Nove metode liječenja melanoma“.

U knjižnici projektnog  partnera JZU Opšte bolnice Blažo Orlandić u Baru, pozvani sudionici su bili zdravstveni djelatnici, koje su ovim povodom pozdravile moderatorice radionice izv. prof. Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med, te na početku ukratko predstavile Projekt sudionicima. Teme koje su na aktualnoj dvodnevnoj radionici bile predstavljene su: Značaj edukacije u prevenciji i liječenju melanoma, Troškovi suvremenog liječenja metastatskog melanoma, Suvremeni principi liječenja melanoma  i Terapija uvealnog melanoma. Navedene teme predstavili su prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dr. med , dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc. dr. sc. Vlatka Martinović, dr. med. specijalistica dječje kirurgije i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, dr. sc. Inga Marijanović, dr. med. specijalistica onkologije sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i dr. sc. Samir Čanović, dr. med. specijalist oftalmologije, subspecijalist prednjeg očnog segmenta iz Opće bolnice Zadar.

Nakon održavanja dvodnevne radionice uslijedilo je održavanje jednodnevne radionice za zdravstvene djelatnike pod nazivom „Iskustva liječnika i pacijenata“ na istoj lokaciji. Cilj održavanja ove radionice je bio razmjena znanja i iskustva između međunarodnih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika, te prikaz pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma. Predavanja na temu Iskustvo liječnika u obradi pacijenta s melanomom  je održala dr. sc. Inga Marijanović, dr. med. specijalistica onkologije. Svoja iskustva u liječenju melanoma sudionicima su podijelili Fredrik Ostman, pacijent s kožnim melanomom, aktivni član Melanoma Patient Network Europe i Dick Plomp, pacijent s okularnim melanomom, aktivni član Stichting Melanoom, Dutch Melanoma Society te član savjetodavnog odbora Uveal melanoma (UM) CURE 2020 Projekta u suradnji s Dutch Cancer Foundation KWF.

Radionice za zdravstvene djelatnike izazvale su i ovoga puta veliki interes struke, a odazvalo se 70-ak zdravstvenih djelatnika po radionici. Nakon održanih predavanja, sudionici su postavljali pitanja predavačima i sudjelovali u tematskim raspravama. Analizom anketa je utvrđeno kako je i ovaj set radionica nadmašio očekivanja sudionika, u smislu važnosti i korisnosti predstavljenih tema te vrsnih izlaganja  stručnjaka,  stručnjakinja i samih pacijenata. Predavači su ponovno ocjenjeni vrlo visokim ocjenama od strane sudionika radionica.

Održavanjem ovog, posljednjeg seta edukativnih radionica doprinosi se ostvarenju jednom od osnovnih ciljeva projekta MELAdetect. Zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšava se kvaliteta zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja melanoma kože, sluznica i oka prenošenjem znanja i iskustva dobivenih u radu s pacijentima oboljelima od melanoma između zdravstvenih djelatnika, prikazom primjera dobre prakse u dijagnostici i liječenju melanoma  i prikazom pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma.

Medicinskim sestrama/tehničarima koji su sudjelovali na edukativnim radionicama podijeljene su Potvrde o sudjelovanju, a liječnicima Certifikati o sudjelovanju koji se boduju shodno klasifikaciji koju pravi Ljekarska komora Crne Gore.

 

Dokumenti