Dermoskopija i rana dijagnostika

DERMOSKOPSKO PRAĆENJE MELANOMA

9.3.2018. | DERMOSKOPIJA I MELANOM

Brojne studije su pokazale da dermoskopija može unaprijediti kliničku dijagnozu za sve pigmentne promjene uključujući i rani melanom. Dermoskopija povećava osjetljivost te specifičnost dijagnoze melanoma u usporedbi s kliničkom dijagnozom eksperata.

Nijedna dijagnostička metoda nema 100-postotnu osjetljivost i specifičnost u otkrivanju melanoma. Postoji kategorija dijagnostički teških melanoma. Navedene melanome teško je dermoskopski dijagnosticirati pri prvom pregledu, ali ih je moguće prepoznati korištenjem dermoskopskog praćenja uz fotodokumentaciju.

Utjecaj UV zraka na izgled madeža je tranzitoran; na pregled madeža treba otići ili prije izlaganja suncu ili 6 tjedana nakon izlaganja suncu.

Dermoskopija smanjuje potrebu za ekscizijom madeža i omogućuje ranije otkrivanje melanoma u usporedbi s kliničkim pregledima bez dermoskopije. Standard u pregledu madeža su klinički i dermoskopski pregled.

Za one koji žele znati više!

Dermoskopsko praćenje selektiranih pigmentnih promjena koje nisu bile dovoljno ni klinički ni dermoskopski suspektne za eksciziju provodi se u svih bolesnika, a posebno u osoba s velikim brojem madeža. Razlozi za dermoskopsko praćenje i digitalno pohranjivanje slika su brojni.

1. Bolesnici s visokim rizikom od melanoma (npr. pozitivna osobna i/ili obiteljska anamneza za melanom, velik broj madeža, sindrom displastičnog nevusa, tip kože I i II) trebaju biti i klinički i dermoskopski praćeni.

2. Dermoskopski se prate morfološjke promjene u melanocitnim madežima i u smislu biološkog života madeža i pojave melanoma.

3. Prati se pojava novih pigmentnih promjena na tijelu u smislu detektiranja ranog melanoma veličine  > 1 mm, odnosno ranog detektiranja "featureless" melanoma.

4. Detektiraju se morfološke promjene u obliku povećane pigmentacije i drugih lokalnih karakteristika u melanocitnim madežima koje nastaju pod utjecajem UV zraka.

Za one koji žele znati više!

Oblici dermoskopskog praćenja: prvi pregled; "short-term" monitoring; "long term" monitoring.

Long-term monitoring je usporedba digitalnih kliničkih i dermoskopskih fotografija pri kliničkom pregledu svakih 6–12 mjeseci i najčešće se odnosi na bolesnike s mnogobrojnim atipičnim nevusima; short-term monitoring je usporedba digitalnih kliničkih i dermoskopskih fotografija pri kliničkom pregledu nakon 3 mjeseca kod suspektnih melanocitnih lezija bez karakteristika za melanom (slika 8 A-D). Upravo ove dvije metode omogućavaju dijagnosticiranje melanoma bez kliničkih i dermoskopskih karakteristika za melanom, odnosno, za “featureless” melanom.

Novo u praćenju madeža je pregled nakon 3 mjeseca od prvog pregleda i učinjene fotodokumentacije madeža.

Nadalje, dermoskopski suspektni dijelovi pigmentnih lezija mogu se bioptirati ili upozoriti patologa na potrebnost za pretrage na određenom dijelu preparata. To se posebno odnosi na veće kongenitalne madeže i pigmentirane promjene na licu s čime se izbjegavaju velike ekscizije i mutilacije i postavljanje dijagnoze s usmjerenom terapijom.

Najčitanije

Pronađi nas

Vezani članci